logo
ХЕРСОНСЬКИЙ
РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР
ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ
Колектив Херсонського РЦОЯО висловлює цілковиту підтримку директорові УЦОЯО Ігорю Лікарчуку
22.07.2015
 Колектив Українського центру оцінювання якості освіти висловлює цілковиту підтримку директорові Ігорю Лікарчуку й висловлює рішучий протест спробам силовиків дискредитувати систему зовнішнього незалежного оцінювання в Україні

Учора ми не мали можливості зробити жодних заяв, оскільки під час проведення слідчих дій були позбавлені можливості користуватися будь-якими засобами зв’язку.
Ми віримо в чесність і непідкупність директора Українського центру Ігоря Лікарчука й обурені тим, що бездоказово кинуто звинувачення системі зовнішнього незалежного оцінювання.
Створення системи ЗНО є результатом чи не єдиної успішно зреалізованої реформи за часів незалежності. Проведення тестування для вступу до вищих навчальних закладів багато років поспіль дозволяє українським абітурієнтам, продемонструвавши реальний рівень знань, вступити до обраного вищого навчального закладу. Відгуки вже кількох мільйонів українських молодих людей, їхніх батьків і вчителів свідчать, що ЗНО здійснило їхні мрії, дозволило повірити в існування справедливості, довело, що чесність і копітка праця цінуються в нашому суспільстві. Педагоги й журналісти неодноразово наголошували, що в Україні виникла молода генерація впевнених у своїй спроможності людей, які прагнуть змін, роблять ці зміни й несуть за них відповідальність, – генерація, яка пройшла через ЗНО. Саме ці молоді люди стали осердям  та інтелектуальним рушієм Євромайдану, а пізніше – добровольцями й волонтерами в час війни на сході. Представники цієї молодої генерації вірять в існування справедливості, тому сміливо пишуть петиції, збирають мітинги, контактують у соцмережах, створюють ініціативні групи для особистого спілкування з директором УЦОЯО з різних питань зовнішнього оцінювання. Вони завжди розраховують на відверті й обґрунтовані відповіді на свої запитання й претензії. І такі відповіді вони завжди отримують, бо система, яка покликана забезпечувати справедливість, сама є справедливою.
Не є таємницею, що такі умови вступу перешкоджають десятиліттями виплеканим корупційним схемам, коли, домовившись із членом приймальної комісії, попрацювавши з «правильним» репетитором з цього вишу або просто користуючись родинними зв’язками, «потрібні» вступники легко ставали студентами «потрібних» університетів.
Український центр оцінювання якості освіти постійно відчуває на собі шалений тиск з боку всіх, для кого зовнішнє оцінювання є кісткою в горлі. За понад 10 років існування системи ЗНО звучало багато різних звинувачень, висловлювалися підозри щодо справедливості оцінювання, проте жодного разу нікому не вдалося довести ці підозри.
Звинувачення зазвичай звучать з боку тих, хто не задоволений результатами, кого позбавили можливості «заробляти» під час вступної кампанії, а інколи й від тих, хто «щось десь колись від когось чув». А ще є люди, які свято вірять, що все в нашій країні можна вирішити через хабарі чи впливові зв’язки, і намагаються перенести цей принцип на систему зовнішнього оцінювання. Отримавши відмову, зачаївши зло та образу, вони починають кидати безпідставні звинувачення, намагаючись очорнити всю систему.
Проте система вистояла, незважаючи на всі перешкоди. Переважна більшість українських абітурієнтів і їхніх батьків підтримує зовнішнє оцінювання, адже завдяки йому здібні діти зі звичайних родин, з різних куточків нашої країни, з найвіддаленіших містечок і сіл змогли взяти участь у справедливому рейтинговому відборі абітурієнтів і вступити до омріяних вишів.
Можливо, кидаючи зараз тінь на керівництво Українського центру, ті, хто це робить, свідомо чи несвідомо має на меті знищити систему ЗНО взагалі й повернутися до часів, коли без хабарів до вишів годі було вступити?
Розцінюємо проведення представниками силових структур «спецоперації» в офісах Українського центру на самому початку вступної кампанії як грубий тиск на директора й адміністрацію Центру, намагання очорнити діяльність нашої установи та спробу знищити систему ЗНО загалом.
Уважаємо, що такі дії дискредитують усіх працівників Українського центру, а також тисячі освітян, яких так чи інакше залучено до процесу ЗНО, які повірили в справедливість такої системи оцінювання і робили все для її функціонування.
Віримо, що українське суспільство не дозволить знищити результат  дієвої освітньої реформи і вимагатиме відкритого, чесного та справедливого розслідування ситуації, а у випадку недоведення звинувачень – вибачення перед людьми, чесність і порядність яких була піддана сумніву.

Український центр оцінювання якості освіти

повернутися до переліку новин
К сожалению ваше время вышло