logo
ХЕРСОНСЬКИЙ
РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР
ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ
Оприлюднено черговий випуск «PISA-2018: Україна в центрі уваги»
31.07.2023

Аналітики Українського центру оцінювання якості освіти продовжують досліджувати дані міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018. Із чергового випуску аналітичного матеріалу «PISA-2018. Україна в центрі уваги» ви дізнаєтеся про те, як освіта та професійний статус батьків пов’язаний з навчальними результатами їхніх дітей, а також їхніми освітніми й професійними прагненнями на майбутнє.

Однак відразу можемо наголосити на деяких важливих спостереженнях:

Вищі результати із читання демонструють учні, у яких один з батьків має вищий рівень освіти або вищий професійний статус. В Україні в невеликих містах і містечках переважає вплив професійного статусу батьків, а в містах і великих містах значущішим є рівень освіти батьків.

В Україні учні, чиї батьки мають низький професійний статус або здобували освіту всього протягом 12 років навчання, більше схильні планувати здобуття вищої освіти в майбутньому.

Найвищого професійного статусу мріють досягти учні, батьки яких мають високий професійний статус, незалежно від рівня їхньої освіти. Водночас учні, чиї батьки мають високий рівень освіти, але не досягли успіху в професії, також мають невисокі очікування щодо свого майбутнього професійного статусу.

Що вищий професійний статус і рівень освіти мають батьки українських 15-річних підлітків, то більшу емоційну підтримку з їхнього боку та впевненість у свої можливостях відчувають підлітки.

Сподіваємося, матеріали цього звіту дадуть вам ґрунт для роздумів.

Нагадаємо, що восени 2022 року, попри всі труднощі та завдяки всебічній підтримці міжнародних партнерів, Україна провела основний етап PISA-2022. Команда PISA в Україні вже отримала базу даних цього циклу дослідження та активно працює над її аналізом для підготовки національного звіту. Оприлюднення міжнародного та національного звітів за результатами PISA-2022 заплановано на грудень 2023 року.

повернутися до переліку новин
К сожалению ваше время вышло