logo
ХЕРСОНСЬКИЙ
РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР
ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ
14.09.2015
 ЩОДО ЗАЯВИ УПРАВЛІННЯ ЗВ'ЯЗКІВ ІЗ ГРОМАДСЬКІСТЮ ТА ЗМІ ГЕНЕРАЛЬНОЇ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ

11 вересня 2015 року Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури України поширило повідомлення, що заява директора Українського центру оцінювання якості освіти щодо неможливого проведення зовнішнього тестування в 2016 році у зв’язку з діями правоохоронних органів – свідома дезінформація.

Категорично відкидаємо такі звинувачення й вимушені заявити наступне. Під час прес-конференції в інформаційному агентстві «Укрінформ», яка відбулася 27 серпня 2015 року, директор Українського центру оцінювання якості освіти І. Лікарчук не робив заяву, що зовнішнє незалежне оцінювання в 2016 році провести неможливо через дії правоохоронних органів. Про це свідчить відеозапис цієї прес-конференції, який є в широкому доступі в мережі Інтернет. Із ним може ознайомитися кожен бажаючий. Натомість, І. Л. Лікарчук назвав п’ять факторів, які на його думку, унеможливлюють проведення зовнішнього незалежного оцінювання в Україні в  2016 році. Серед них – вилучення серверного обладнання в Івано-Франківському РЦОЯО, на якому зберігалася й оброблялася інформація про результати зовнішнього оцінювання абітурієнтів із усієї країни, бази даних УЦОЯО, зокрема й Банк тестових завдань УЦОЯО.

Під час обшуку в Івано-Франківському центрі оцінювання якості освіти вилучили сервер із програмним забезпеченням; сервер із СУБД MsSQL (середовище бази даних); систему зберігання даних, на якій розміщувались ВСІ бази даних УЦОЯО (Р2000); систему зберігання даних, на якій зберігались резервні копії (DNS345). Факт вилучення серверів підтверджується протоколом обшуку, до якого додано перелік вилученого обладнання. Через це, починаючи з 21 липня 2015 року, працівники Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти не мають доступу до баз даних і програмного забезпечення УЦОЯО. Також під час обшуків були вилучені персональні комп’ютери працівників УЦОЯО, що підтверджується відповідними протоколами. Тому уперше за останні 8 років не був підготовлений «Звіт про проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2015 році», заплановані аналітико-статистичні матеріали за результатами оцінювання; була серйозно ускладнена співпраця баз даних УЦОЯО з ЄДЕБО під час вступної кампанії 2015 року. Не відповідає дійсності – поширена інформація, що під час обшуків були залишені копії вилучених баз даних та програмного забезпечення. Особи, які проводили обшук в Івано-Франківському центрі, провели копіювання лише ДЕЯКИХ файлів та ДЕЯКИХ баз даних. Ці копії дійсно залишені в Івано-Франківському РЦОЯО. Однак, за попередніми оцінками, це лише 10-15 % усієї інформації, що зберігалася на серверах, загальний обсяг якої майже 2000 ГБ.На підставі зазначеного вище стверджуємо, що відновити роботу всіх сервісів УЦОЯО на даний час практично неможливо, оскільки аналогічних систем зберігання даних в УЦОЯО немає, сервери до цього часу не повернуті, а відновлення структури прикладних програм, баз даних, системи зв’язку між ними, які є глибоко інтегрованими, без наявності всіх компонентів системи – неможливо. Також вважаємо, що заява про нібито встановлення фактів «систематичного внесення змін та знищення інформації службовими особами УЦОЯО» є неприйнятною взагалі. По-перше, проголошення заяви подібного змісту є порушенням принципу презумпції невинуватості. По-друге, до завершення відповідних експертиз такі заяви є передчасними. Жаль, маємо констатувати, що всі п’ять факторів, які були названі Ігорем Лікарчуком під час прес-конференції 27 серпня, станом на 14 вересня 2015 року, не втратили свого руйнівного впливу на можливість успішного проведення ЗНО-2016, що викликає нашу велику стурбованість. 

     Український центр оцінювання якості освіти,
     Вінницький регіональний центр оцінювання якості освіти,
     Дніпропетровський регіональний центр оцінювання якості освіти,
     Донецький регіональний центр оцінювання якості освіти,
     Івано-Франківський регіональний центр оцінювання якості освіти,
     Київський регіональний центр оцінювання якості освіти,
     Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти,
     Одеський регіональний центр оцінювання якості освіти,
     Харківський регіональний центр оцінювання якості освіти,
     Херсонський регіональний центр оцінювання якості освіти.

повернутися до переліку новин
К сожалению ваше время вышло