logo
ХЕРСОНСЬКИЙ
РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР
ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ
Успішні учасниці НМТ-2023 з ліцею на Івано-Франківщині: у чому їхній секрет
08.12.2023

Сьогодні маємо незвичайний випуск уже традиційної рубрики «Історія успіху»: адже розповімо одразу про трьох випускниць одного закладу — Коломийського ліцею № 1 імені Василя Стефаника, що на Івано-Франківщині.

Знайомтеся: Яна Данилишин, Дарина Неміш та Семена Яцик — учасниці НМТ-2023, які підтвердили свою любов до рідної мови найвищим балом.

Цих учасниць об’єднує не лише те, що вони навчалися в одному закладі освіти й досягли успіху на НМТ. Найперше — юнки подібні своїми уподобаннями, поглядами на життя, старанністю й амбітністю. Ба більше — навіть мріями.

Цілеспрямована й завжди мотивована на найвищий результат Яна Данилишин кожну розпочату справу доводить до кінця. І це не дивно, адже, по-перше, дівчина зростала в родині викладачів, тож до навчання звикла ставитися відповідально, а по-друге, крім української мови, вона залюблена в спорт, що сформувало її як людину, яка мотивована на досягнення високих результатів. «З дитинства я займаюся спортом і стала переможницею багатьох всеукраїнських змагань, говорить юнка. Спортсмени це люди дисципліновані та мотивовані на перемогу! Тому підготовку до НМТ я сприймала як черговий етап, який я повинна пройти до кінця».

Найважливішою людиною в житті Яни є її батько. Саме з нього вона бере приклад. Він же і є її тренером. Також юнку надихає її подруга, яка досягла неймовірного успіху стала чемпіонкою Європи з легкої атлетики, багаторазовою чемпіонкою України, майстром спорту. Саме вона навчила Яну поєднувати навчання з важкими тренуваннями.
Окрім найближчого оточення, отримати високий результат на НМТ з української мови Яні допоміг репетитор. Хоча і своєї сумлінності вона не заперечує, адже розпочала готуватися до іспиту ще в 10 класі, оскільки розуміла: навчального матеріалу «ну дуууже багато»… А ще, як це, звичайно ж, буває в спорті, не обійшлося без здорової конкуренції, про яку Яна також згадує: «В 11 класі всі мої друзі наполегливо готувалися до НМТ. Це частково мотивувало і мене ретельно вивчати основні предмети, які я вибрала».

Щоправда, навчання під час пандемії COVID-19 та після повномасштабного вторгнення росії для дівчини було складним. Уроки тривали лише по 30 хвилин, тож багато навчального матеріалу доводилося опрацьовувати самостійно. Певний період вимикали світло, тому Яна змушена була ходити в кафе в сусідньому будинку, щоб виконати домашні завдання. «Ускладнювали навчання часті повітряні тривоги, інколи уроки були зірвані. І хоч вчителі старалися пояснювати нам навчальний матеріал, але багато чого не встигали. Попри всі труднощі, я намагалася виконувати всі завдання вчасно».

З притаманною всім спортсменам цілеспрямованістю Яна готувалася до іспиту, переважно використовуючи шкільний підручник і довідники із завданнями в тестовій формі. За місяць до НМТ вона пройшла весь навчальний матеріал і розпочала повторення, використовуючи тестові завдання на онлайн-платформах, подібні до тих, що використовують на НМТ. «Коли я бачила, що роблю багато помилок з якоїсь теми, то ретельно їх аналізувала й повторювала правила, ділиться досвідом героїня нашої рубрики. Окрім того, знайшла на одній з інтернет-платформ цікаві інтерактивні вправи та тренажери, які також мені допомогли». Тож і майбутнім учасникам НМТ, нинішнім школярам, дівчина радить якнайшвидше розпочати підготовку до тестувань, адже важливо, щоб завжди був час для узагальнення пройденого матеріалу й повторення.

Уміння планувати й послідовно досягати поставлених цілей, що, зокрема, допомогли Яні отримати добрий результат на НМТ, упевнені, дадуть їй змогу реалізувати й подальші задуми: «У майбутньому я бачу себе успішним реабілітологом. Хочу допомагати воїнам ЗСУ після важких поранень відновити своє здоровʼя та жити повноцінно, розповідає Яна. Також мрію допомагати спортсменам, які отримали травми, повернутися у спорт та представляти нашу державу на міжнародному рівні. А от українцям, які виїхали за кордон, хочу порадити повертатися на Батьківщину, щоб обʼєднатися та всім разом відновлювати нашу країну».

 

Навчання у школі відкрило мені багато доріг, зізнається наступна героїня нашої рубрики Дарина Неміш. Насамперед я стала депутатом Молодіжної міської ради та головою відділу комунікацій, а також президентом ліцею, тож, можна сказати, заслужила авторитет у багатьох учнів». Дійсно, Дарина — лідер: здатна організувати, повести за собою, проявити ініціативу. До того ж вона досягла значних успіхів у навчанні, неодноразово посідала призові місця на олімпіадах, зокрема з української мови та екології.

Як і її однокласниця Яна, дівчина змогла досягти високого результату, додатково займаючись з української мови з репетитором, але водночас цьому сприяло і її вміння правильно організовувати час, коли плідне навчання чергувалося з якісним відпочинком. Саме тому вона радить майбутнім учасникам НМТ не забувати про тайм-менеджмент. А щодо лайфгаків, то для кращого запам’ятовування інформації Дарина радить використовувати стикери та флешкартки. Крім того, успішна героїня нашої рубрики рекомендує працювати з тестами минулих років, адже завдяки цьому «випрацюється “надивленість” на всі формати та типи тестових завдань, що значно полегшить підготовку».

Вироблена метода підготовки допомогла отримати високі бали на НМТ, зокрема й найвищий з української мови, і водночас наблизила Дарину до її мрії — вступу до медичного вишу. Але, як зазначає дівчина, вона відчуває обов’язок перед іншими людьми, тож навчання в медичному університеті для неї це вже навіть не мрія, а життєва місія, а отже, за якихось 10 років юнка обов’язково поповнить когорту людей найблагороднішої професії усіх часів лікарів.

Хто ж чи що впливало на нашу героїню в її прагненні присвятити себе лікарській професії? Ось що говорить Дарина: «Змалечку моїми кумирами були батьки. Вони виховали мене такою, яка я є зараз. І за це я дякуватиму їм завжди. Якщо говорити про всесвітньовідомих людей, то це Генрі Марш, британський нейрохірург, та Михайло Винницький, заступник Міністра освіти і науки України, зокрема захоплюють його подкасти “Намацальна медосвіта”».

Віримо, що Дарині все вдасться — і наша медична галузь поповниться прекрасною фахівчинею, залюбленою у свою роботу й готовою допомагати людям.

 

«Моїми пріоритетами в житті є самовдосконалення, розвиток комунікативності та активний спосіб життя, розповідає про себе третя героїня рубрики Семена Яцик, яка теж отримала на НМТ найвищий результат з української мови. Ці якості мені з дитинства прищеплювали батьки, цьому сприяли досвідчені педагоги Стефаникового ліцею. На шляху до пізнання і розвитку їхня праця, помножена на мою наполегливість, допомагала мені долати труднощі, здобувати призові місця на предметних олімпіадах, набувати навичок командної роботи та досвіду у волонтерстві». І дійсно дівчині є чим похвалитися. Так, вона протягом багатьох років була учасницею шкільного учнівського самоврядування. Цьогоріч взяла участь як волонтер у Всеукраїнському проєкті «Країна взаємно красивих людей». А ще юнка захоплюється спортом, веде активний спосіб життя, відвідує тренування та має чимало спортивних досягнень. І навіть є членкинею шкільної волейбольної команди. Окрім цього, змалечку займається бойовим мистецтвом — айкідо. І для Семени це не лише фізична підготовка, а й уміння швидко аналізувати ситуацію та ухвалювати рішення. Завдяки айкідо вона завжди впевнена у своїй безпеці й може захистити тих, хто цього потребує.

Така активність у громадському секторі та спорті аж ніяк не заважала Семені ефективно рухатися до НМТ. Успішна учасниця готувалася до тестування, відвідуючи шкільні уроки та заняття з репетитором. Також самостійно вивчала потрібні матеріали вдома (на це, зауважує вона, витратила досить багато часу). Тож завдячує високому результату на НМТ самій собі та своїй учительці.

З власного досвіду Семена може сказати, що зараз є багато додаткових матеріалів, які допоможуть підготуватися до НМТ. Зокрема дівчина рекомендує відеоуроки в YouTube та різні програми. А ще ділиться лайфгаком, про який згадувала у своїх порадах і Дарина: «Використовуйте різноманітні стикери з підказками й потрібними матеріалами. Наприклад, я писала там наголоси з української мови, мені це справді допомогло».

Наостанок же активна й оптимістична Семена підбадьорює майбутніх учасників: «Не забувайте, що відпочивати справді важливо! Тому відпочивайте, не переживайте, і все буде добре!»

 

повернутися до переліку новин
К сожалению ваше время вышло